WordPress ali Joomla – katera je prava izbira?

Avtor | 28 septembra 2013
Wordpress-ali-Joomla

Izbira s katero CMS platformo se boste lotili izdelave spletne strani je lahko težavna, predvsem, če se odločate med dvema največjima sistemoma za upravljanje s spletnimi vsebinami. Težava pri odločitvi, kateri sistem izbrati, pa nastane predvsem zato, ker sta si tako Joomla kot WordPress precej podobna. Nekomu je sicer bolj všeč Joomla drugemu WordPress, zato, katerega boste izbrali je popolnoma vaša stvar…

…vendar pa obstajajo nekatere ključne točke, da se osredotočite in izberete tisto platformo, ki je pravšnja za vas:

  • kakšno spletno stran nameravate izdelati
  • stopnja prilagoditve, katero boste potrebovali za vašo spletno stran
  • vaš nivo znanja pri izdelavi in oblikovanju spletne strani

Glede na to, kako boste odgovorili na zgornja vprašanja, boste lahko izbirali CMS, kateri bo najbolje zadovoljil vaše zahteve. Torej, upoštevajte glavne značilnosti teh dveh CMS-ih pri procesu odločanja.

WordPress 

Je najbolj razširjen CMS s skoraj 55% deležem na trgu glede na nekatera raziskave.

Prednosti:

Uporabniku prijazen vmesnik – v bistvu ga boste obvladali tudi z malo ali skoraj nič predznanja HTML-a.
Najmanjši pot učenja – WordPress je narejen na način, ki omogoča, da ga osvoji vsakdo, ki si tega tudi želi.
Veliko možnosti za prilagoditev – če ste pripravljeni, da dodate več funkcionalnosti na vašo spletno stran, vam bodo pri tem v pomoč številni pripomočki in vtičniki, vključno z njihovo enostavno namestitvijo.
Vgrajen SEO – WordPress je zelo SEO prijazen, je Googlov najljubši CMS.

Slabosti:

WP skripta – to platforma uporablja svojo skripto, ki pa je lahko težava za napredne uporabnike, ki so pripravljeni oplemenititi svoje skriptne spretnosti.
Potrebno CSS znanje – za tiste, ki ne želijo uporabljati že pripravljene teme, je lahko problematično, če ne vedo, kako uporabiti CSS.
Hitrost nalaganja spletne strani – vtičniki pridodajo na funkcionalnosti spletne strani, pa tudi pri hitrosti nalaganja spletne strani. Torej, izogibati tistim, ki jih nujno ne potrebujejo.

Joomla! 

Ima 9% tržni delež in ima tudi veliko publiko ter pušča druge tekmece daleč zadaj.

Prednosti:

Enostavna za uporabo – ne zahteva nekega obsežnega predznanja za upravljanje spletne strani, vendar pa je v primerjavi z WordPress, bolj zapletena.
Prijazna do različnih vrst uporabnikov – Joomla se lahko prilagaja in oblikuje z določeno mero predznanja, tako da je zanimiva za razvijalce in oblikovalce spletnih strani z izjemo ne-tehničnih uporabnikov.
Obsežna podpora skupnosti – velika izbira pomoči pri oblikovanju in reševanju težav (helps.joomla, forumi, YouTube …).
Napredna funkcionalnost – Joomla omogoča izgradnjo različno zahtevnih in kompleksnih spletnih strani, vendar pa to ni tako enostavno za vsakogar.

Slabosti:

Ravnanje z obiskovalci – spletne strani narejene v Joomli se ponavadi zlomijo pod težo več kot 50 000 obiskovalcev na dan.
Število datotek in direktorijev – v primerjavi z drugimi CMS-ji, Joomla potrebuje zmogljivejše strežnike in zaradi tega znajo biti spletne strani tudi počasnejše.
Ni SEO prijazna – ni tako SEO prijazna kot WordPress.

Zaključek

V tem “boju” med sistemoma za upravljanje s spletnimi vsebinami ni zmagovalca ali poraženca.

Vendar pa, če ste pripravljeni porabiti manj časa kot tudi napora za administracijo strani, bi bil WordPress najboljša izbira, če ne, je lahko Joomla boljša izbira.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja