HTML vs Joomla

Avtor | 20 novembra 2013
html-vs-joomla

Dandanes je večina spletnih strani ustvarjenih s pomočjo dveh najbolj priljubljenih načinov, kot je HTML (Hyper Text Markup Language) jezik za pisanje spletnih strani in CMS (Content Management System) sistem za upravljanje vsebin. Dejstvo je, da so bile CMS platforme razvite ravno z namenom, da poenostavijo postopek oblikovanja in upravljanja spletnih strani. Vsak sitem za upravljanje vsebin (WordPress, Joomla, Drupal…), se šteje, da je bolj napreden in lažji za uporabo pri spletni strani, kot statični HTML. Zato bo tukaj prikazana kratka analiza statične/HTML in dinamične/CMS spletne strani (v drugem primeru bo to Joomla CMS), da se ugotovi, kateri način lahko v celoti zadosti potrebam uporabnikov.

HTML – stvari katere lahko in katere ne more obvladati

Katere so prednosti in katere slabosti statične HTML spletne strani:

Prednosti:

Ničesar ni, da bi prekašalo statično HTML spletno stran v hitrosti, kajti dejstvo je, da ne vsebuje podatkovnih baz, skript…

Tako spletno stran je težko okužiti s škodljivo programsko opremo, kot na primer neko CMS spletno stran.

Bolj strikten nadzor nad strukturo spletne strani, datotek, optimizacije, … Saj lahko vsaka sprememba vpliva na vse ključne točke optimizacije neposredno na strani.

Slabosti:

Težko je upravljati večje število spletnih strani in zagotavljati, da bo vse delovalo brezhibno. V takem primeru, je potrebno zares odlično obvladati HTML jezik. Pa tudi takrat je možno, da pride do napak v kodi in posledično, da se uniči spletna stran.

Razširitve oziroma dodatki, kot pri CMS, niso na voljo za HTML spletne strani, zato je potrebno napisati kodo za vsak funkcionalni del strani posamezno.

Optimizacija je lahko slabost, če ni izkušenj oziroma se ne ve nič o tem, kajti če se pozabi optimizirati del vsebine na strani, bo najverjetneje potrebno vse delo opraviti še enkrat.

Joomla – kateri so njeni aduti

Ko je govora o Joomla CMS platformi je lahko rečeno, da se ta programska oprema smatra kot pripomoček za dokaj enostavno uporabo pri izdelavi in oblikovanju spletnih strani. Kajti s pomočjo Joomle je možno ustvariti uporabniške spletne strani, forume, spletne trgovine, … in ni nujno, da se obvlada neko obsežno znanje programskih jezikov.

  • Katere so tiste bistvene lastnosti v katerih se Joomla razlikuje od HTML spletne strani:
  • Joomla CMS platforma je bila razvita z namenom, da je uporabniško prijazen sistem za upravljanje vsebin.
  • Na voljo ima veliko dodatkov, ki se uporabljajo za izboljšanje spletne strani tako pri videzu kot pri funkcionalnosti.
  • Z Joomlo je možno spremeniti obliko spletne strani brez večjih naporov s samo nekaj kliki.
  • Posodobitve strani je možno narediti brez strahu, da se izgubijo ali uničijo podatki.
  • Pri Joomli je namenjeno več pozornosti na vsebino spletne strani, kot na njeno strukturo.

HTML ali Joomla – zaključek

HTML-ali-Joomla

Seveda imata oba načina, tako HTML kot Joomla CMS spletne strani svoje prednosti in pomanjkljivosti. Vendar pa ob načrtovanju spletne strani, ki bo vsebovala tja do 5 podstrani je priporočljivo, da se uporabi HTML jezik in obratno, če se načrtuje spletna stran z veliko podstranmi, potem je verjetno Joomla (ali morda kateri drug CMS) prava izbira. Ne sme se pa pozabiti, da je pri izdelavi spletne strani z uporabo HTML jezika potrebno obsežno znanje le tega.

Avtor: ISScyborg

CMS - Joomla WordPress - Spletno Oblikovanje | Socialni Mediji | Google SEO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja